Docenten

In 1993 begon Wilmar Remmelts dansschool Damhsa na nÓg. Zij was hiermee een van de eersten die Ierse dans naar Nederland haalde en ze heeft haar gehele opleiding in Dublin voltooid. Onder haar oud-leerlingen bevinden zich veel dansleraren- en leraressen die de Ierse dans en traditie in Nederland voort hebben gezet. In september 2011 gaf Wilmar het stokje door: eerst aan Tara Goedheer en Nora Küthe en later aan Cynthia Quist en Marije de Vries. Cynthia en Marije dansen zelf in de vierde graad en hebben deelgenomen aan menig wedstrijd en optreden. Naast gedreven dansers zijn ze beiden ervaren leraressen.

Cynthia Quist

Cynthia begon op 4-jarige leeftijd met jazzballet en op 7-jarige leeftijd met American tap. Nadat zij op televisie een optreden van Riverdance had gezien, was ze gelijk om. Op aanraden van Wilmar Remmelts is zij bij een Ierse danswedstrijd gaan kijken en dat was het startmoment van haar Ierse danslessen. Sinds haar 9de volgt Cynthia Ierse dansles bij Scoil Rince Damhsa na nÓg in Den Haag. Sporten werd haar leven. Voetbal, karate, zwemmen, hardlopen; ze deed alles waar ze tijd voor had.

Helaas werden haar plannen om na de middelbare school in Ierland verder te dansen verstoord door een blessure aan haar meniscus. Na revalidatie en veel tijd in de sportschool kon zij na een half jaar weer rustig beginnen met dansen. In december 2014 durfde zij het uiteindelijk weer aan om mee te doen met een wedstrijd en pakte twee keer eerste plaats en een keer tweede plaats. Ondanks het feit dat haar blessure haar af en toe nog steeds belemmert, heeft zij ook het sporten weer opgepakt.Tegenwoordig zwemt ze en combineert ze de sierlijke Ierse dans met de kracht van polefitness.

In 2006, op 12 jarige leeftijd, begon Cynthia met zwemles geven in Den Haag; toendertijd als ondersteunend docent in verschillende baden. Tegenwoordig draait zij haar eigen baden, heeft ze verschillende cursussen gevolgd en geeft zij les aan kinderen van 5 tot 10 jaar. Verder is zij hard bezig met afstuderen aan de opleiding Media en Entertainment management.

Marije de Vries

Opgegroeid met Ierse folkmuziek en vele vakanties naar Schotland en Ierland, had Marije al van kinds af aan een passie en fascinatie voor de Keltische landen, maar ook voor dans. Als kind heeft ze vijf jaar lang op streetdance gezeten. Op haar 9e jaar ontdekte zij de show van Riverdance op televisie. Kippenvel is het juiste woord voor het gevoel dat zij kreeg bij het zien van dit mooie en snelle voetenwerk. De volgende zomer volgde ze een workshop Ierse dans in Schotland. Sinds dat moment wilde ze niets liever dan Iers dansen. Helaas bleek dit in omgeving Schagen geen optie te zijn; er waren geen dansscholen in de regio.

Pas vele jaren later, toen ze al heel wat jaren harp speelde en ook het zingen had ontdekt, diende de kans zich eindelijk aan.Sinds september 2006 volgt Marije wekelijks Ierse danslessen bij Scoil Rince Damhsa na nÓg in Den Haag. Daarnaast heeft zij tijdens haar masterstudie Archeologie en Keltische studies in Edinburgh gedanst bij de showgroep Absolutely Legless, geleid door Dianne Newman.

Sinds september 2014 studeert Marije aan de Hogeschool van Amsterdam voor docent Engels 2e graad. Het plezier in het lesgeven heeft zij ontdekt tijdens het geven van dansworkshops. Zij heeft in de afgelopen jaren onder andere korte dansworkshops gegeven tijdens het Iers op Texel festival en bij de afdeling Keltische Talen en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Ook heeft ze sinds januari 2015 haar eigen dansschool in Schagen: Selkie School of Irish Dance. Naast de Ierse dans is Marije ook graag actief in andere dansstijlen. Zo gaat ze graag naar balfolkavonden, Schotse ceilidhs en Bretonse Feist Deiz en Fest Noz. Tevens heeft zij in het verleden korte cursussen gevolgd in historische dansen, flamenco, Highland dansen en Scottish Step Dance.